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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoSÁ, I. P. DE. Desenvolvimento de métodos de pré-concentração para a determinação de elementos traço e especiação de cromo e arsênio em amostras agrícolas. 2021, 118 f. Tese (Doutorado em Química Analítica), Centro de Ciências Exatas e de Tecnologia, Universidade Federal de São Carlos, São Carlos, 2021. Orientadora: Dra. Ana Rita de Araújo Nogueira, Embrapa Pecuária Sudeste.

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2.Imagem marcado/desmarcadoSÁ, I. P.; MARTINHO, M. A. D.; NOGUEIRA, A. R. de A. Especiação de Cr(VI) em fertilizante orgânico por meio de micro-extração líquido-líquido dispersiva. In: ENCONTRO BRASILEIRO SOBRE ESPECIAÇÃO QUÍMICA, 5., 2017, Águas de Lindóia, SP. Anais... Águas de Lindóia, SP: EspeQBrasil, 2017.

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3.Imagem marcado/desmarcadoSÁ, Í. P.; SOUZA, G. B. de; NOGUEIRA, A. R. de A. Especiação de Cr(VI) em fertilizantes orgânicos por meio da extração em ponto nuvem e otimização através do planejamento experimental Doehlert. In: ENCONTRO NACIONAL DE QUÍMICA ANALÍTICA, 19., 2018, Caldas Novas, GO; CONGRESSO IBEROAMERICANO DE QUÍMICA ANALÍTICA, 7., Caldas Novas, GO. Anais... Caldas Novas,GO: ENQA; CIAQA, 2018. p.667.

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4.Imagem marcado/desmarcadoLANDGRAFF, R. L.; MARCANO DE HIGUERA, J.; SÁ, I. P. DE; NOGUEIRA, A. R. de A. Determinação de Al, Ba, Cd, Cr, Cu, Fe, Sr e Ti em velas do tipo estrela empregando planejamento Box-Behnken. In: JORNADA CIENTÍFICA DA EMBRAPA SÃO CARLOS, 12., 2020, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Instrumentação; Embrapa Pecuária Sudeste, 2020. p.52. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 71).

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5.Imagem marcado/desmarcadoMARCANO DE HIGUERA, J.; SÁ, I. P. DE; LANDGRAFF, R. L.; NOGUEIRA, A. R. de A. Determination of Al, Ba, Cd, Cr, Cu, Fe, Sr, and Ti in Sparkler Candles by MIP OES. Food Analytical Methods, p. 317-329, 2021.

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6.Imagem marcado/desmarcadoSA, I. P. de; SILVA, C. A. da; NOGUEIRA, A. R. de A. Chemical Speciation of Arsenic and Chromium in Seafood by LC-ICP-MS. Brazilian Journal of Analytical Chemistry, 2023.

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7.Imagem marcado/desmarcadoSÁ, I. P.; BANHOS, S.; ANDRADE, M. S.; NHAMUE, P. F.; NOGUEIRA, A. R. de A. Chemical speciation of hexavalent chromium in organic fertilizer by LC-ICP-MS and spectrophotometry. In: BRAZILIAN MEETING ON CHEMICAL SPECIATION, 7.; RIO SYMPOSIUM ON ATOMIC SPECTROMETRY, 16., 2023, Bento Gonçalves, RS. Abstracts... 2023.

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8.Imagem marcado/desmarcadoSÁ, I. P. de; SOUZA, G. B. de; NOGUEIRA, A. R. de A. Chromium speciation in organic fertilizer by cloud point extraction and optimization through experimental Doehlert design as support for legislative aspects. Microchemical Journal, v.160, part A, jan. 2021, 105618. 6 p.

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9.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, A. B. S. do; SÁ, I. P. de; MARCANO DE HIGUERA, J.; NOGUEIRA, A. R. de A. Feasibility of dispersive liquid-liquid microextraction for molybdenum determination in lamb meat by MIP OES. Food Analytical Methods, v.14, 2021. p.496-502.

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10.Imagem marcado/desmarcadoMOREIRA, L. S.; SÁ, I. P.; MACHADO, R. C.; NOGUEIRA, A. R. de A.; SILVA, E. G. P. da; AMARAL, C. D. B. Coprecipitation magnesium(II) hydroxide as a strategy of pre-concentration for trace elemental determination by microwave-induced plasma optical emission spectrometry. Spectrochimica Acta Part B, v. 169, 105899, jul. 2020.

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11.Imagem marcado/desmarcadoSÁ, I. P. de; HIGUERA, J. M.; COSTA, V. C.; COSTA, J. A. S.; SILVA, C. M. P. da; NOGUEIRA, A. R. de A. Determination of trace elements in meat and fish samples by MIP OES using solid-phase extraction. Food Analytical Methods, v. 13, p. 238-248, 2020.

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12.Imagem marcado/desmarcadoCOELHO, T. L. S.; SILVA, D. S. N.; SOUZA FILHO, L. B. DE; ROCHA, J. M.; MARCANO DE HIGUERA, J.; SÁ, I. P. DE; GAMELA, R. R.; NOGUEIRA, A. R. de A.; LOPES JÚNIOR, C. A.; VIEIRA, E. C. High enhancement of macro and micronutrients quantification in Cajuína by ICP OES using ultrasound and multivariate analysis. Food Chemistry Advances, v. 2, 2023. 8 p.

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13.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, F. L. F. da; ANDRADE NETO, D. M.; MENEZES, F. L. de; SÁ, I. P. de; MARCANO DE HIGUERA, J.; FECHINE, P. B. A; COSTA, L. S. da; NOGUEIRA, A. R. de A.; LOPES. G. S; MATOS, W. O. Non-chromatographic arsenic speciation analyses in wild shrimp (Farfantepenaeus brasiliensis) using functionalized magnetic iron-nanoparticles. Food Chemistry, v.345, 2021, 128781. 9 p.

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Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste; Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  13/12/2023
Data da última atualização:  13/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 3
Autoria:  SA, I. P. de; SILVA, C. A. da; NOGUEIRA, A. R. de A.
Afiliação:  IVERO PITA DE SA, UFSC; CARLOS ALBERTO DA SILVA, CPATC; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE.
Título:  Chemical Speciation of Arsenic and Chromium in Seafood by LC-ICP-MS.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Analytical Chemistry, 2023.
DOI:  10.30744/brjac.2179-3425.AR-13-2023
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Two methods were developed for the As and Cr species determination in different kinds of seafood, exploring the LC-ICP-MS potential and chemometric approach to define the extraction conditions. Adequates separation and sensitivity data by LC-ICP-MS were obtained with 0.01 mol L-1 (NH4)2 HPO4 in 1% methanol (pH 8.0) for arsenic, and 0.015 mol L-1 Na2 SO4 , 0.005 mol L-1 EDTA, and 0.005 mol L-1 NaH2 PO4(pH 7.0) for chromium. The Doehlert matrix and Box-Behnken design defined the ideal extraction conditions for arsenic and chromium species. For As extraction, the optimized conditions employed 0.1 g of sample and 30 mmol L-1 HNO3 at 90 °C for 45 min, and Cr, 0.1 g of sample and 0.045 mol L-1 [EDTA] at 90 °C for 40 min. Recoveries from 88 to 106% of arsenobetaine (AsB), arsenite [As(III)], dimethylarsinic acid (DMA), monomethylarsonic acid (MMA), arsenate [As(V)], Cr(III) and Cr(VI) were obtained for all evaluated samples. The limits of quantification provided by the proposed methods were 5.3; 52.1; 16.4; 2.8; 83.3; 113.8; 53.9 ng g-1 for AsB, As(III), DMA, MMA, As(V), Cr(III) and Cr(VI) respectively. The trueness was evaluated using certified reference materials and addition and recovery procedures. The sum of the species agreed with the total concentration of arsenic and chromium contents.
Thesagro:  Análise Química; Cromo; Marisco.
Thesaurus NAL:  Chemical speciation; Seafoods.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATC26181 - 1UPCAP - DD
CPPSE26258 - 1UPCAP - DDPROCI-2023.00116SA2023.00289
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